DE VOCHTIGHEID VAN HOUT EN DE INVLOED ERVAN OP APPARATEN
We hebben al eerder uitgebreid gesproken over hoe belangrijk het is om goed gedroogd hout te st...

DE VOCHTIGHEID VAN HOUT EN DE INVLOED ERVAN OP APPARATEN

3-woodWe hebben al eerder uitgebreid gesproken over hoe belangrijk het is om goed gedroogd hout te stoken. We hebben het ook over het gebruik van een vochtmeter gehad. In dit artikel gaan we wat verder in op de rol van vocht in houtverbrandingstoestellen en benadrukken we nogmaals hoe belangrijk het is om alleen goed gedroogd hout te stoken.

Water brandt niet – dus hoe meer water een houtblok bevat, hoe moeilijker het is een dergelijk blok te verbranden. Dit is de belangrijkste reden waarom het essentieel is om alleen goed gedroogd hout te gebruiken.Hout met een vochtgehalte van minder dan 20% levert twee keer zoveel rendement als een brandstof met een vochtgehalte van meer dan 45%.

Ongedroogd hout is funest voor het rendement, aangezien dit de calorische waarde, oftewel de stookwaarde, negatief beïnvloedt.Bij het stoken van ongedroogd hout komt veel stoom vrij. Deze stoom geeft geen echte warmte af die in de woning kan worden gevoeld – letterlijk verspilde energie.

Als het vochtgehalte van het hout afneemt, stijgt de stookwaarde ervan. Hout met minder vocht brandt langer met veel meer rendement.In onderstaand schema ziet u de verhouding tussen vochtgehalte en kWh/t (een maateenheid voor energie, ten opzichte van kW, een maateenheid voor vermogen).Energie is een eenheid die aangeeft hoeveel brandstof er in een voorwerp zit, in ons geval hout, over een specifieke periode.

kWh = energie
t = tijd

screen-shot-2017-01-03-at-14-45-25
Tips voor het aan de lucht drogen van hout:

* Laat hout op een droge, zonnige en luchtige plaats drogen, waar de lucht makkelijk rond al het hout kan circuleren
* Leg in de lente houtstapels aan om de volgende winter te gebruiken
* Zorg ervoor dat het hout niet wordt blootgesteld aan regen, ijs of sneeuw
* Hak vóór het drogen het hout eerst op het juiste formaat voor uw haard

De gevaren van het stoken van ongedroogd hout:

* Meer kans op schoorsteenbranden
* Mogelijke koolmonoxidevergiftiging
* Teervorming in de kachel en schoorsteen

Bekijk hier onze collectie houtkachels.

 

ONZE MERKEN
FirelineInfinityParagonKatellPurevision
VIND EEN TOONZAL
Vind uw dichtstbijzijnde Charlton & Jenrick toonzal.
ZOEK TOONZALEN
VRAAG EEN BROCHURE AAN
Bekijk ons prachtige assortiment producten
AANVRAAG
DOWNLOAD OUR BROCHURE
Since you're interested in what Charlton & Jenrick have to offer, why not leave your email address so we can get in touch about our latest range. Or feel free to download the brouchure with the link below.