GEVAREN BIJ HET VERBRANDEN VAN NIET GOED GEDROOGD HOUT
Niet goed gedroogd hout bevat een hoog percentage water, een vochtgehalte van 25% en hoger word...

GEVAREN BIJ HET VERBRANDEN VAN NIET GOED GEDROOGD HOUT

Niet goed gedroogd hout bevat een hoog percentage water, een vochtgehalte van 25% en hoger wordt beschouwd als niet droog. Een vers omgehakte boom bevat veel water, een soms wel langdurig drogingsproces van soms wel 2 jaar maakt het hout geschikt voor het verbranden, de Engelsen hebben daarvoor de mooie term “Seasoning”. (geschikt maken voor) Dit is absoluut essentieel om een mooi en schoon vuur te krijgen.

.

  • Ernstige risico’s bij het verbranden van niet goed gedroogd hout: 

Bij het verbranden van niet goed gedroogd hout verdampt het vocht, dat gecombineerd met andere vrijkomende gassen en verbrandingsdeeltjes als condens de schoorsteen ingaan. Als de schoorsteen niet goed warm is vormt deze condens een olieachtige vloeistof (creosoot) dat zich in de schoorsteen afzet als teer en roet. Bij een gemetselde schoorsteen sijpelt dit door het metselwerk en brengt daar schade aan. 

Ernstige teerafzetting in de schoorsteen vormt een ernstig risico op schoorsteenbrand. Het vuur kan ontstaan door toenemende opbouw van teerafzetting waardoor de vrije uitstroom van rookgassen belemmerd wordt. 

Bij een metalen schoorsteenkanaal kan buitensporige condensatie leiden tot roestvorming waardoor het schoorsteenkanaal uiteindelijk ernstig beschadigd kan worden. (doorroesten) 

 

  • Schoorsteenvegen 

Door de schoorsteen tweemaal per jaar te laten vegen wordt het kanaal goed schoongehouden en het risico van schoorsteenbrand geminimaliseerd. Zelfs goed gedroogd hout zorgt voor roetvorming in het schoorsteenkanaal, maar in ieder geval zal een regelmatige veegcyclus in dat opzicht een veilig gevoel geven en er zal minder vuil loskomen tijdens het vegen.

 

  • De regels voor het verbranden van vaste brandstoffen: 
    .
    .
  1. Zorg voor goede ventilatie. Check de eigenschappen van de kachel en zorg ervoor dat de ventilatie openingen niet geblokkeerd zijn.
  2. Vegen en schoonhouden. De aslade moet altijd voor gebruik geleegd worden. Zoals hierboven vermeld dient de schoorsteen tweemaal per jaar geveegd te worden.
  3. De juiste brandstof. Gebruik uitsluitend goed gedroogd hout met een vochtigheidsgehalte onder de 25%.

Zorg in geval van kolengebruik (bijv. briketten) voor aankoop via een erkende brandstoffen-leverancier.

 

ONZE MERKEN
FirelineInfinityParagonKatellPurevision
VIND EEN TOONZAL
Vind uw dichtstbijzijnde Charlton & Jenrick toonzal.
ZOEK TOONZALEN
VRAAG EEN BROCHURE AAN
Bekijk ons prachtige assortiment producten
AANVRAAG
DOWNLOAD OUR BROCHURE
Since you're interested in what Charlton & Jenrick have to offer, why not leave your email address so we can get in touch about our latest range. Or feel free to download the brouchure with the link below.